RØNTGEN

​Røntgen bruges bl.a. ved undersøgelse af knoglebrud og hofteledsdysplasi, men er også meget vigtig ved en lang række andre sygdomme. Ofte skal dyrene bedøves inden da de kan have smerter, og det er vigtigt at de ligger helt stille.

Røntgen er vigtig ved knoglebrud og hofteledsdysplasi

En røntgenundersøgelse kan være vigtig når man skal undersøge syge dyr. Den giver mulighed for at se knogler og organer i dyret og er ofte nødvendig for at stille en korrekt diagnose. På Nordre Dyrehospital har vi eget røntgenrum med moderne udstyr, og røntgenbillederne er fremkaldt i løbet af ganske få minutter.
Røntgen anvendes primært ved mistanke om knogle- eller ledsygdomme som f.eks. hofteledsdysplasi, knoglebrud eller korsbåndsskader. Men røntgen er også vigtig ved f.eks. hjerte- og lungesygdomme og fremmedlegemer i mave- og tarmsystemet. I de tilfælde hvor de indre organer ønskes undersøgt, kan det desuden være nødvendigt at give en kontrastvæske via en blodåre, da kontrastvæsken ophobes i organerne og disse derved fremtræder tydeligere. 

Røntgen og sikkerhed

Selve røntgenfotograferingen varer ganske få sekunder, hvor røntgenstråler ”skydes” gennem dyret og ned på en kassette der indeholder en røntgenfilm. Filmen bliver efterfølgende fremkaldt og man har nu sit røntgenbillede som man kan kigge på vha. en lystavle. For dyrene er strålingen så lille og kortvarig at den ikke får sundhedsmæssig betydning, men for dyrlæger og sygeplejersker der tager røntgenbilleder hver dag er det vigtig at beskytte sig vha. blyforklæder, handsker og halsbeskytter. Desuden kan røntgenstrålernes intensitet tilpasses efter tykkelsen af det væv der skal tages billede af og begrænses til det område der skal undersøges, så man udsættes for så lidt stråling som muligt.

Bedøvelse er ofte nødvendig

Afhængig af sygdom, dyrenes temperament og den røntgenundersøgelse der skal laves, er det ofte nødvendigt at give en beroligende sprøjte eller helt bedøve dyrene inden undersøgelsen. De kan have smerter eller være nervøse og desuden skal de ligge helt stille under røntgenoptagelserne. Derfor skal alle dyr der afleveres til røntgen være fastet de sidste 12 timer

​Følg os på facebook

​På vores facebookside kan du holde dig opdateret med åbningstider, tilbud, billeder, andre nyheder fra klinikken.

Har du spørgsmål?

Du er meget velkommen til at sende os en mail​

post@nordredyrehospital.dk

Firma

Nordre Dyrehospital ApS

CVR: 33777167​

Adresse​

​Lægårdsvej 2P

8520 Lystrup

Kontakt

Telefon: 86 22 19 51 

E-mail: post@nordredyrehospital.dk