VÆGTTAB HOS MARSVIN

DYRLÆGE ANETTE MUNCH ANDERSEN FRA NORDRE DYREHOSPITAL I LYSTRUP KOMMER MED BUD PÅ ÅRSAGER TIL VÆGTTAB HOS MARSVINKære Dyrlæger,

Mit navn er Anne. Jeg har et marsvin, det er to år. Det har tabt sig lidt over et stykke tid. Det vil ikke længere have gulerødder, men ellers spiser det fint. Hvad kan der være galt?

Venlig hilsen Anne.

Kære Anne,

Der kan være forskellige grunde til, at dit marsvin taber sig.
En meget hyppig årsag til dette er fejl ved tænderne. Marsvins tænder vokser hele livet og slides regelmæssigt, som de spiser fiberholdigt foder. Desværre er der mange marsvin, der har et lidt skævt bid, og derved slides tænderne ikke perfekt. Således kan der dannes tandspidser, det vil sige skarpe spidser på tændernes sider, som gør ondt på tunge og kind. Det er ikke muligt at se disse spidser for dig, da de sidder på kindtænderne helt tilbage i mundhulen på marsvinet. Dette kan ligeledes resultere i, at fortænderne ikke slides, og de kan vokse sig meget lange.

Denne tilstand ses desværre hyppigt hos både marsvin og kaniner. Derfor er det altid vigtigt at holde øje med, hvis man holder disse dyr som kæledyr.

Du siger, dit marsvin ikke længere vil spise gulerødder. Det behøver ikke være fordi, den ikke har lyst til dem eller ikke kan lide dem – men simpelthen fordi, det gør ondt i munden, og den ikke er fysisk i stand til at spise dem, fordi tænderne forhindre det.

Når du siger, den gerne vil spise tørfoderet, skal du lige holde øje med, om det nu også bliver spist. Når jeg siger dette, er det fordi mange marsvin (og kaniner), med fejl ved tandstillingen, faktisk er rigtig sultne, og derfor farer de hen til madskålen, når der fyldes op – og det kan nemt se ud som om, de spiser. Foderet vil også forsvinde fra skålen, men ser man nøje efter, er foderet bare skubbet ud over kanten af skålen og gået til spilde.

Tandspidser hos marsvin kan være årsagen til, at marsvin ikke kan spise og dermed taber sig. Foto: Scanpix.​


Mit råd er, at du skal gå til dyrlægen med dit marsvin og få det undersøgt. Selvom det ikke nødvendigvis er tænderne der driller, skal den bestemt ikke tabe sig.

Held og lykke!
Med venlig hilsen dyrlæge Anette Munch Andersen.

​Følg os på facebook

​På vores facebookside kan du holde dig opdateret med åbningstider, tilbud, billeder, andre nyheder fra klinikken.

Har du spørgsmål?

Du er meget velkommen til at sende os en mail​

post@nordredyrehospital.dk

Nordre Dyrehospital ApS

Lægårdsvej 2P

8520 Lystrup

Firma

Nordre Dyrehospital ApS

CVR: 33777167​

Adresse​

​Lægårdsvej 2P

8520 Lystrup

Kontakt

Telefon: 86 22 19 51 

E-mail: post@nordredyrehospital.dk