TILBAGEHOLDTE MÆLKETÆNDER
TILBAGEHOLDTE MÆLKETÆNDER ER ET STORT PROBLEM FOR SMÅ HUNDERACER OG ER VIGTIGE AT FÅ FJERNET, DA DE ELLERS KAN DANNE PERMANENT SKADE. DYRLÆGE RUBEN SØRENSEN FORKLARER, HVORDAN EN BORTOPERATION AF TÆNDERNE FORLØBER
Hej Brevkasse,
Jeg har en lille sort pomerania tæve, som er født 19/12-2010. En rigtig lille kvik pige på alle måder.
Hun har fået mange tykkepinde, men jeg får at vide fra min dyrlæge, at dens to hjørnetænder sidder fast på den blivende hjørnetand - en genfejl ved Pomeranian og Shih Tzu samt nogle andre små hunderacer.
Skal hunden have dem opereret væk, skal det ske i fuld narkose. Hvordan gør man det? Altså fjerner tænderne?
Venlig hilsen Connie
Hej Connie,
Tilbageholdte mælketænder er et stort problem for de små hunderacer. Mange hundeejere tøver ofte med at få dem fjernet, da det kun kan gøres i fuld bedøvelse. Desværre venter de ofte for længe.
Selvom nogle mælkehjørnetænder med tiden falder ud, bør man få dem fjernet, så snart man kan se den blivende tand bryde frem. Nyere forskning har nemlig vist at allerede 48 timer efter frembruddet af den blivende tand, vil der begynde at ske permanent skade, hvis mælketanden ikke fjernes. Skaden er først noget, man ser på længere sigt, og derfor har man tidligere ikke været opmærksom på dette problem. Alle tænder sidder fast i kæben med en masse små mikroskopiske fibre, og de kan ikke dannes ordentligt på en blivende tand, hvis der sidder en mælketand i vejen.
Selve operationen forløber ganske stille og roligt. Du skal nok aflevere din hund om morgenen og sørge for, at den har fastet. Det gør man for at undgå opkast i forbindelse med bedøvelse. Indgrebet tager en lille halv time, og når hunden vågner, er den frisk igen, og du kan hente den.