ORM HOS DYR OG MENNESKER

DYRLÆGE RUBEN SØRENSEN FRA NORDRE DYREHOSPITAL GØR OS KLOGERE PÅ BØRNEORM, BÆNDELORM OG SPOLEORM.

Vi har på Nordre Dyrehospital haft en del henvendelser på det sidste med bekymrede forældre, som ringer fordi deres børn har fået børneorm. Henvendelserne skyldes ofte, at de ønsker en ormekur til deres hund eller kat, da man er bange for, at barnet er blevet smittet fra dyret. Det kan både være efter eget ønske, men også ofte efter anbefaling fra egen læge.

Jeg vil gerne gøre alle opmærksomme på denne generelle misforståelse: Børneorm er en 100 procent menneske sygdom og kan ikke smitte til eller fra hverken hunde eller katte. Ormene kan kun smitte imellem mennesker, og sker direkte via endetarm til mund. Det smitter nemt, for æggene er så små, at man ikke kan se dem og kan holde til udtørring. De kan være på legetøjet og kan overleve i støv i op til to uger. Så i teorien kan man kun blive smittet, hvis der sidder æg i kattens eller hundens pels på grund af tidligere berøring fra smittede børn eller voksne.

Men her hjælper ormekur til hunden/katten ikke, da æggene ikke er inde i dyret, som hos mennesker. Her skal man vaske pelsen i stedet, på samme måde som en god hygiejne med hyppig håndvask og bad anbefales hos mennesker.

De orm, der kan smitte fra hunde/katte til mennesker, er bændelorm og spoleorm. Bændelorm kan ikke smitte direkte, da de kræver en »mellemvært« for ekempel en loppe eller en mus. Så egentlig er det mest i teorien, at mennesker kan blive smittet, det ses stort set ikke i praksis. Smitte fra spoleorm hører man ofte om, hvis der ligger katte afføring i sandkassen, hvor små børn leger og putter sand i munden. Spoleorm har en direkte smittevej, så derfor kan de godt smitte direkte fra kattens afføring til mennesker.

Både hunde og katte kan få orm. Men det er kun bændelorm og spoleorm, der kan smitte fra dyrene til mennesker. Foto: Iris/Scanpix​

​Følg os på facebook

​På vores facebookside kan du holde dig opdateret med åbningstider, tilbud, billeder, andre nyheder fra klinikken.

Har du spørgsmål?

Du er meget velkommen til at sende os en mail​

post@nordredyrehospital.dk

Nordre Dyrehospital ApS

Lægårdsvej 2P

8520 Lystrup

Firma

Nordre Dyrehospital ApS

CVR: 33777167​

Adresse​

​Lægårdsvej 2P

8520 Lystrup

Kontakt

Telefon: 86 22 19 51 

E-mail: post@nordredyrehospital.dk