NAVLEBROK HOS HUNDE

NAVLEBROK HOS HUNDE KAN OFTEST MASSERES VÆK OG ER SOM UDGANGSPUNKT IKKE FARLIGT. TIL GENGÆLD KAN DET VÆRE ARVELIGT.Hej Dyrlæger,

Jeg har fundet mig en lille dansk-svensk gårdhundehvalp, som jeg meget gerne vil have.

Den er rigtig sød og har stamtavle, men den har også en lille bule på maven. Avleren siger, det er et lille navlebrok, og det ikke betyder noget? Hvordan skal jeg forholde mig til det? Kan det give hende problemer eller være farligt?

Med venlig hilsen
Kathrine

Kære Kathrine,

Navlebrok er noget vi oftest ser hos de små racer, og det er sjældent en farlig tilstand.

Når en hund har navlebrok så betyder det, at der er et lille hul i bugens muskulatur lige under navlen. Dette hul kan være så lille, at du slet ikke kan mærke det. Oftest kan det dog mærkes og ses som en lille bule. Den bule, du ser, vil være lidt af hundens fedtvæv fra bugen, som er »faldet« igennem hullet og nu ligger under huden. Du kan med stor sandsynlighed massere bulen væk, og det er fordi, du skubber fedtet tilbage igennem hullet ind i bugen. Så længe det kun er fedtvæv, som sidder der, så sker der ikke noget ved det, men hvis der sætter sig tarme eller organer fast i hullet, så bliver det farligt. Men det er som sagt ekstremt sjældent, at det sker ved et navlebrok

​Kathrine har øje på en dansk-svensk gårdhundehvalp, der har navlebrok. En tilstand, der ifølge dyrlæge Ruben Sørensen sjældent er farlig.Hvis man gennem hvalpens første år masserer brokket jævnligt, så kan hunden nogle gange vokse fra det. I andre tilfælde ender hunden med en lille bule, som du til sidst ikke kan masserer væk, fordi den nu har sat sig fast. Men det kan hunden godt leve med uden at få problemer.

Navlebrok kan være arveligt, så det skal man måske lige tænke på, hvis man havde tænkt sig at avle på hunden. Men som almindelig familiehund, så er navlebrok kun sjældent noget, man skal operere eller være nervøs for. En god ide kan være at få hende tjekket hos din egen dyrlæge, som kan mærke på, hvor stort det er. Mange hundekøbere laver også en aftale med avleren om, at hvis navlebrokket skal opereres, så hjælper avleren med det økonomiske. Andre får nedslag i købsprisen.


Med venlig hilsen

Dyrlæge Ruben Sørensen, Nordre Dyrehospital

​Følg os på facebook

​På vores facebookside kan du holde dig opdateret med åbningstider, tilbud, billeder, andre nyheder fra klinikken.

Har du spørgsmål?

Du er meget velkommen til at sende os en mail​

post@nordredyrehospital.dk

Firma

Nordre Dyrehospital ApS

CVR: 33777167​

Adresse​

​Lægårdsvej 2P

8520 Lystrup

Kontakt

Telefon: 86 22 19 51 

E-mail: post@nordredyrehospital.dk