NÅR HIMLEN FALDER NED!

SMÅ HJERTESKÆRENDE PIV, RYSTEN OVER HELE KROPPEN OG INGEN LOGREN MED HALEN. SÅDAN REAGERER MANGE KÆLEDYR PÅ NYTÅRETS LARMENDE FYRVÆRKERI. DYRLÆGE ANETTE MUNCH ANDERSEN FRA NORDRE DYREHOSPITAL GIVER DYREEJERNE GODE RÅD TIL AT AFHJÆLPE ANGSTEN HOS DE KÆRE SMÅ

Når himlen nytårsaften brager og lyser, er der mange dyr, der føler sig utrygge og angste. Når et dyr er bange, kan det vise sig på forskellige måder: de vil prøve at gemme sig eller flygte, ryster, hyler, savler, har ufrivillig urinering eller afføring, og andre søger kontakt til deres ejer.

Denne ændrede adfærd er for en dyreejer ikke rar at være vidne til, da det jo tydeligt er tegn på, at dyret ikke er tryg og ikke har det godt i den situation, den befinder sig i. Derfor skal vi som ejere sørge for at afhjælpe situationen – så din hund ikke tror, at »himlen falder ned«.

Der er stor forskel på, hvor påvirkede dyrene bliver af fyrværkeriet. Det kan være alt fra en let uro selve nytårsaften til en markant angst, der ofte starter flere dage inden. Der findes derfor mange forskellige måder hvorpå, man kan hjælpe sit kæledyr, afhængig af hvordan dyret reagerer.

Nu sidder du måske som læser og tænker – »hvorfor skriver hun dyret?«. Det er jo fordi, det ikke kun er hunde, men også katte, kaniner, marsvin og fugle, der kan blive bange for den pludselige larm og lysglimtene fra himlen. Det er som hundeejer dog ofte lettere at hjælpe sit kæledyr gennem nytåret, end det er som katteejere og ejere af mindre husdyr. Simpelthen fordi man til hundene lettere, i samråd med dyrlægen, kan medicinere sig igennem perioden.

Som katteejer anbefales det at holde katten indendøre nytårsaften. Hvis katten er utryg, sørg da for at rulle gardinerne ned og sætte noget musik på. Man kan få noget beroligende medicin til katte, og nogle dufte kan også berolige kattene en smule – tal med din dyrlæge.

Det er de færreste kæledyr, der synes om bragene og hylene nytårsaften. Dyrlæge på Nordre Dyrehospital, Anette Munch Andersen, giver dyreejerne gode råd til, hvordan de bedst afhjælper situationen.


Et par gode råd til hundeejere nytårsaften er:
- at gå en god lang tur med hunden inden det bliver mørkt, og fyrværkeriet starter

- blive hjemme ved hunden så den ikke er ladt alene

- hvis hunden bliver bange – tal da til den i et normalt eller ligefrem opmuntrende tonefald, så den ikke fornemmer, at noget er galt

- afled opmærksomheden med godbidder eller legetøj

- ynk ikke hunden og tag den ikke op – det kan forstærke dens angst, da den vil tolke det som om, du også er utryg ved situationen


Lyd-cd og medicin
Det optimale som hundeejer er selvfølgelig, at vænne hunden til de pludselige brag og lyde, som fyrværkeriet laver.

Det kan for eksempel gøres ved brug af en lyd-cd (kan oftest bestilles igennem din dyrlæge). Dette kræver ofte flere måneders træning og er lettere, jo yngre hunden er. Nogle hunde reagerer på lysglimtene, og her vil lyd-træning selvfølgelig ikke have nogen effekt.

Der findes forskellige naturmedicin-præparater, der er gode at anvende som angstdæmpende medicin til hunde, der har behov for hjælp over længere perioder.

Disse produkter er dog ikke altid nok selve nytårsaften, hvis man har en hund, der er meget angst. Her har din dyrlæge selvfølgelig mulighed for at udskrive sløvende og angstdæmpende medicin, hvilket mange hunde kan have behov for. Det er dig, der kender din hund bedst og dig, der oplever den i de situationer, hvor den er bange. Derfor er det din beskrivelse, der hjælper dyrlægen til at vælge netop det medicin, der er bedst for din hund.

Godt nytår til alle!​

​Følg os på facebook

​På vores facebookside kan du holde dig opdateret med åbningstider, tilbud, billeder, andre nyheder fra klinikken.

Har du spørgsmål?

Du er meget velkommen til at sende os en mail​

post@nordredyrehospital.dk

Nordre Dyrehospital ApS

Lægårdsvej 2P

8520 Lystrup

Firma

Nordre Dyrehospital ApS

CVR: 33777167​

Adresse​

​Lægårdsvej 2P

8520 Lystrup

Kontakt

Telefon: 86 22 19 51 

E-mail: post@nordredyrehospital.dk