NÅR HÅRSÆKMIDERNE GØR HUNDEN SYG​

​ET STORT ANTAL HÅRSÆKMIDER, KAN GØRE HUNDE SYGE. DYRLÆGE RUBEN SØRENSEN GØR OS KLOGERE PÅ SYGDOMMEN DEMODICOSE OG BEHANDLINGEN AF DEN.

Hej Dyrlæger,

Jeg har en engelsk bulldog på 1 år som har kløet sig lidt på halsen og slikket sine poter. Han er ellers frisk og spiser.

Min veninde siger, at det kan være hårsækmider. Hvad er hårsækmider, og hvordan kan jeg behandle det?

Mvh. Ida W

Hej Ida,

Demodicose er en sygdom, vi oftest ser hos hvalpe og unge hunde. Denne hudsygdom hos hundene opstår, når et stort antal af hårsækmider (Demodex canis) lever i hårsækkene. Miderne er faktisk en normal del af hundens hudflora og forårsager ingen sygdom, når de kun findes i et lille antal.

Miderne overføres fra tæven til hendes hvalpe indenfor de tre første dage efter fødslen. Miderne lever hele livet på hundene, og sygdommen anses ikke for at være smitsom. Årsagen til, at nogle hunde så bliver syge af miderne, er en kompleks sag, man endnu ikke helt har fundet nøglen til. Meget peger dog på, at arvelighed og immunforsvar har betydning.

Vi ser to former for demodicose, den lokaliserede og den generaliserede. Den lokaliserede form kan i meget milde tilfælde forsvinde igen uden behandling. Men normalt vil man se steder på hundens krop, hvor der er pelstab, rødme og nogle gange mørkfarvning af huden. Hvis hunden klør sig, så er det oftest meget lidt.

Den generaliserede form er en mere alvorlig sygdom, hvor store dele af huden er ramt. Hunden vil også typisk have en efterfølgende hudbetændelse med bakterier, som forværrer symptomerne. I den generaliserede form vil poterne ofte være en del af de påvirkede områder, udover ansigt og hals. Ved den generaliserende form har hundene ofte en anden underliggende sygdom.

Selve diagnosen stiller man ved hjælp af hudskrab, som undersøges under mikroskop. Her kan man se de voksne mider.

Selve behandlingen afhænger af, hvor slemt hunden er angrebet, men kan både være medicin, der dryppes i nakken, piller, specialshampoo og antibiotika. Derudover kan der være behandling af andre sygdomme, hvis hunden har den generaliserede form. Den eneste forebyggende »behandling«, man har mod sygdommen, er ikke at bruge de syge hunde i avl.

Så har man mistanken om hårsækmider, er det en god ide at få hjælp fra sin dyrlæge til at stille diagnosen og få den korrekte behandling, som godt kan variere fra hund til hund.

Med venlig hilsen dyrlæge Ruben Sørensen

​Følg os på facebook

​På vores facebookside kan du holde dig opdateret med åbningstider, tilbud, billeder, andre nyheder fra klinikken.

Har du spørgsmål?

Du er meget velkommen til at sende os en mail​

post@nordredyrehospital.dk

Firma

Nordre Dyrehospital ApS

CVR: 33777167​

Adresse​

​Lægårdsvej 2P

8520 Lystrup

Kontakt

Telefon: 86 22 19 51 

E-mail: post@nordredyrehospital.dk