LUFTVEJSPROBLEMER HOS FLADNÆSEDE VOVSER​

​HUNDERACER MED FLADE SNUDER DØJER OFTE MED PROBLEMER I LUFTVEJENE. DYRLÆGE RUBEN SØRENSEN FRA NORDRE DYREHOSPITAL LISTER SYMPTOMERNE OG KOMMER MED GODE RÅD.

Jeg har en fransk bulldog, som får nogle underlige anfald indimellem.

Det er mest om sommeren, når der er varmt, men det kan også ske om vinteren. Han stopper nogle gange op og hiver nærmest efter vejret, og nogle gange kommer der også nogle underlige lyde fra halsen. Det kan godt vare flere minutter. Han er ellers frisk på alle andre tidspunkter.

Er det noget man skal gøre noget ved?

Mvh Svend Nielsen

Hej Svend,

Franske Bulldogs og andre hunde med flade snuder, som eksempelvis Mops, Shiz Tzu og Pekingeser, kalder man brachycephale racer, og de symptomer, som du beskriver, lyder meget som en del af det brachycephale syndrom. Dette syndrom er en samlet betegnelse, for de problemer racerne har i deres luftveje.

Det er forskellige medfødte abnormaliteter, der giver problemerne, og graden af forandringer bestemmer, hvor svære symptomerne er. De fleste har problemer i større eller mindre grad, og for nogle kan det være decideret forringende for deres livskvalitet.
Forandringerne hos disse hunderacer er typisk små snævre næsebor og en delvis blokering af næsehulen. Derudover har de typisk en lang blød gane, som er den del af ganen, der sidder helt bagerst i mundhule. Man ser også ofte en udposning af luftposerne, som er to små ballon-lignende strukturer, der sidder helt nede i struben. Til sidst kan de have et luftrør, der er forsnævret.


Alle disse forandringer er med til at besværliggøre luftstrømmen, når hunden trækker vejret. De anfald, du beskriver, skyldes ofte den lange bløde gane, som pludselig bliver »fanget« af en del af strubehovedet, simpelthen fordi den er for lang. Hunden stopper typisk op, får nogle underlige lyde fra halsen og begynder at lave synkebevægelser. Anfaldet stopper, når den bløde gane er faldet tilbage på plads igen, og hunden er herefter frisk og virker ugeneret.
Hunde med flade snuder, som har problemer, kan afhjælpes ved operation, og ofte er der flere steder, man vil sætte ind. Næseborene gøres større, den lange bløde gane forkortes, og luftposerne fjernes. Det vil for langt de fleste hunde give en markant bedring både med hensyn til anfald og deres generelle vejrtrækningsproblemer.
Derudover er der hele snakken om den avlsmæssige og forebyggende del, som ligger hos avlerne af disse hunderacer.


Snak med din dyrlæge om hvor slemt problemet er, og om din hunds generelle vejrtrækning. Hvis der er behov for operation, så er det bedst at få en specialist til at udføre den, og din egen dyrlæge kan hjælpe dig med en henvisning, hvis ikke han/hun selv kan.
Med venlig hilsen
Dyrlæge Ruben Sørensen, Nordre Dyrehospital

Til dyrlægerne.

Problemer i luftvejene ses desværre ofte hos hunderacer med flade næser, som for eksempel en Fransk Bulldog.

Problemer i luftvejene ses desværre ofte hos hunderacer med flade næser, som for eksempel en Fransk Bulldog.

​Følg os på facebook

​På vores facebookside kan du holde dig opdateret med åbningstider, tilbud, billeder, andre nyheder fra klinikken.

Har du spørgsmål?

Du er meget velkommen til at sende os en mail​

post@nordredyrehospital.dk

Firma

Nordre Dyrehospital ApS

CVR: 33777167​

Adresse​

​Lægårdsvej 2P

8520 Lystrup

Kontakt

Telefon: 86 22 19 51 

E-mail: post@nordredyrehospital.dk