KASTRATION AF HUNDE

DYRLÆGE PÅ NORDRE DYREHOSPITAL I LYSTRUP, RUBEN SUNTUM SØRENSEN LISTER FORDELE OG ULEMPER VED KASTRATION AF HANHUNDEKære Brevkasse,

Jeg har en beagle på snart 1 år, som jeg overvejer at få kastreret, fordi han er noget vild. Er det en god ide?

Med venlig hilsen Tove


Kære Tove,

Om man bør kastrere sin hanhund, er en personlig sag og en individuel vurdering. En af de hyppigste årsager til kastration er selvfølgelig den ønskede adfærdsændring, som følger med. De fleste hanhunde som bliver kastreret bliver mere rolige, da man fjerner det hanlige kønshormon, testosteron, som giver hanhunde adfærden. Hvor stor en effekt man ser af kastrationen, er dog meget individuelt, og man kan ikke garantere noget på forhånd.

Nogle af de »bivirkninger«, man skal være opmærksom på efter en kastration, er for eksempel den øgede appetit, som mange hunde får. Det er blandt andet en af årsagerne til, at kastrerede hunde ofte bliver tykke. Men er man i forvejen opmærksom på dette problem og styrer fodringen, så kan overvægten undgås. Enkelte racer som for eksempel springer og cocker spaniels kan ofte få pelsforandringer. De begynder at danne mere underuld, og pelsen kan være svær at holde pæn. Andre hanhunde kan også pludselig finde en øget interesse i en kastreret hanhund og udvise parringslyst.

På den positive side så fjernes enhver risiko for udvikling af testikelkræft naturligvis, idet testiklerne fjernes ved en kastration. Desuden kan ældre intakte hanhunde få problemer med deres blærehalskirtel (prostata), og denne risiko fjernes naturligvis også. Har man mange tæver i sit område, vil man oftest også opleve, at den kastrerede hanhund ikke er helt så påvirket af de løbske tæver, hvilket kan være en fordel for hunden såvel som for ejeren.

Der kan være flere fordele ved at lade sin hun kastrere - dyrlæge Ruben Suntum Sørensen lister her nogle af dem. Foto: Colourbox

 

Er man i tvivl, så kan man forsøge sig med en medicinsk kastration og se effekten, inden man tager det fulde skridt. Den medicinske kastration er et forholdsvist nyt produkt, hvor man »skyder« et lille implantat ind under huden, som hæmmer dannelsen af testosteron, og derved får man kastrationseffekten. Fordelen herved er, at effekten ophører efter cirka seks måneder, hvis man skulle fortryde undervejs.

Jeg synes, du skal tage en snak med din dyrlæge, så I sammen kan finde den rette løsning for dig og din beagle.


Med venlig hilsen

Dyrlæge Ruben Suntum Sørensen, Nordre Dyrehospital​

​Følg os på facebook

​På vores facebookside kan du holde dig opdateret med åbningstider, tilbud, billeder, andre nyheder fra klinikken.

Har du spørgsmål?

Du er meget velkommen til at sende os en mail​

post@nordredyrehospital.dk

Nordre Dyrehospital ApS

Lægårdsvej 2P

8520 Lystrup

Firma

Nordre Dyrehospital ApS

CVR: 33777167​

Adresse​

​Lægårdsvej 2P

8520 Lystrup

Kontakt

Telefon: 86 22 19 51 

E-mail: post@nordredyrehospital.dk