KAN KATTE FÅ ALLERGI?

BÅDE HUNDE OG KATTE KAN FÅ ALLERGI - SÆRLIGT OVER FOR POLLEN OG STØVMIDER. DYRLÆGE PÅ NDR. DYREHOSPITAL, ANETTE MUNCH ANDERSEN, KOMMER MED GODE RÅD TIL EJERE MED ALLERGISKE KÆLEDYR.Hej Dyrlæger,

Mit overordnede spørgsmål er, om dyr (specielt katte) kan få allergi, for eksempel støvallergi eller høfeber.

Årsagen til mit spørgsmål er, at jeg har en kat på cirka 6 år, som er en inde kat. Han er på det sidste begyndt at nyse en del, men øjne og næse løber ikke på ham. Han spiser også, som han plejer samt er som altid, så jeg er ikke alvorligt bekymret for ham, nok nærmere nysgerrig.

Han nyser specielt meget, hvis der lige er blevet slået græs nedenfor, hvor vi bor, eller jeg har rystet tæppet. Han har aldrig nyst før på denne måde.

Håber I vil besvare mit spørgsmål.

Med venlig hilsen

Lea Wessel JørgensenKære Lea Wessel Jørgensen,


Ja, katte og hunde kan få allergi. Vi ser det oftere og oftere. Det er specielt over for pollen og støvmider, de kan være allergiske. Det hyppigste symptom er kløe i huden med efterfølgende hudbetændelse, men der forekommer også tilfælde, hvor slimhinderne bliver irriterede, hvilket giver udslag i nysen og løbende øjne.

Man kan teste sit dyr for allergi. Den test, vi anvender på vores klinik, er en blodprøve. Her kan man nemt og hurtigt få en ide om, hvor vidt ens kæledyr er allergisk overfor en række forskellige ting (allergener).

Er det tilfældet, at man tester positivt for allergi, det vil sige, at dyret er allergisk, er der flere muligheder for behandling. Man kan udvikle en »vaccine«, en såkaldt hyposensibiliseringskur, der gradvist tilvænner dyret til det, den ikke kan tåle. Det er indsprøjtninger som dyrlægen - eller ejeren selv - giver under huden. Man kan også behandle medicinsk - både i form af tabletter eller en inhalationsmaske, som sættes på kattens snude og mund.

Mange af de dyr der har en atopi, altså en allergi overfor noget (allergener) de indånder, har også en fødevareallergi. Derfor kan det være en god ide at fodre med at specielt allergifoder. Specialfoderet indeholder også bestemte olier, der har positiv virkning på immunforsvarets reaktion mod det, dyret ikke kan tåle.

Jeg synes, du skal få din dyrlæge til at se på din kat, så I kan finde ud af, hvad dens problem er. Der kan også være andre ting udover allergi, der kan genere næseslimhinden, og det vil være en god ide at udelukke disse.

Med venlig hilsen og tak for dit relevante spørgsmål

Dyrlæge Anette Munch Andersen​

​Følg os på facebook

​På vores facebookside kan du holde dig opdateret med åbningstider, tilbud, billeder, andre nyheder fra klinikken.

Har du spørgsmål?

Du er meget velkommen til at sende os en mail​

post@nordredyrehospital.dk

Firma

Nordre Dyrehospital ApS

CVR: 33777167​

Adresse​

​Lægårdsvej 2P

8520 Lystrup

Kontakt

Telefon: 86 22 19 51 

E-mail: post@nordredyrehospital.dk