HUNDE-MÆLKETÆNDER I LAG


Kære Brevkasse!

Jeg har en lille chihuahua hvalp, Tino, som er ved at skifte sine tænder, men nu har jeg opdaget, at han har dobbelte hjørnetænder i overmunden. Betyder det noget, og kan jeg se tiden lidt an og vente med at gå til min dyrlæge?

Mange hilsner Mie Andersen


Kære Mie Andersen,

Tilbageholdte mælketænder betragtes efterhånden som en arvelig lidelse. Vi ser det oftest hos de små hunderacer, og det er, som navnet antyder, en tilstand, hvor en eller flere af hundens mælketænder ikke falder ud af sig selv, men bliver siddende. Som ejer vil det se ud som om, hunden har dobbelt tandsæt. Det er oftest hjørnetænderne der ikke falder ud og efterfølgende giver problemer. Mange hundeejere er ofte tilbageholdende med at få dem fjernet, da det kun kan gøres i fuld bedøvelse, og de venter desværre ofte for længe.

Selvom nogle mælkehjørnetænder med tiden falder ud, bør man få dem fjernet, så snart man kan se den blivende tand bryde frem. Nyere forskning har nemlig vist at allerede 48 timer efter frembruddet af den blivende tand, vil der begynde at ske permanent skade, hvis mælketanden ikke fjernes. Skaden er først noget, man ser på længere sigt, og derfor har man tidligere ikke været opmærksom på dette problem. Alle tænder sidder fast i kæben med en masse små mikroskopiske fibre, og de kan ikke dannes ordentligt på en blivende tand, hvis der sidder en mælketand i vejen.

Dertil kommer en del andre problemer, som kan opstå hvis man venter. Tandstillingsfejl kan være en konsekvens af tilbageholdte hjørnetænder. De blivende hjørnetænder kan simpelthen ikke placere sig korrekt i kæben, og det kan blandet andet medføre, at de presses op i ganen eller slides mod de andre tænder, når hunden lukker munden. Dette kan medføre unødig smerte for hunden, og man risikerer infektioner og unormalt tandslid.

Her ses en hund med »dobbelt tandsæt«, der opstår, når mælketænderne ikke falder ud af sig selv.


Mit råd er, at du skal opsøge din dyrlæge snarest, og få de tilbageholdte mælketænder fjernet. Når Tino så er i bedøvelse, kan din dyrlæge også lave en grundig undersøgelse af alle tænderne inklusive de bagerste kindtænder, som kan være svære at undersøge hos nogle ubedøvede hunde.

Mvh. Dyrlæge Ruben Sørensen, Nordre Dyrehospital.​

​Følg os på facebook

​På vores facebookside kan du holde dig opdateret med åbningstider, tilbud, billeder, andre nyheder fra klinikken.

Har du spørgsmål?

Du er meget velkommen til at sende os en mail​

post@nordredyrehospital.dk

Firma

Nordre Dyrehospital ApS

CVR: 33777167​

Adresse​

​Lægårdsvej 2P

8520 Lystrup

Kontakt

Telefon: 86 22 19 51 

E-mail: post@nordredyrehospital.dk