GIARDIA - EN OVERSET PARASIT?

DYRLÆGE RUBEN SØRENSEN FRA NORDRE DYREHOSPITAL GØR OS KLOGERE PÅ TARMPARASITTEN GIARDIA.


Giardia er en protozo, enkeltcellet tarmparasit, som ses hos katte, hunde og mennesker, og som vi har kendt til i mange år.

Smitten sker gennem munden, og dyrene bliver oftest smittet via afføringsforurenet vand eller kontakt med smittede overflader. Når dyret er blevet smittet for første gang, så går der kun omkring 5-7 dage, før den selv begynder at udskille parasitten via sin egen afføring. Parasitten formerer sig i tyndtarmen og giver oftest diarre og vægttab.

I de lidt sjældnere, men svære tilfælde, kan man se opkast, nedstemthed, dehydrering og nedsat kondition. Dog er mange hunde asymptomatiske, hvilket vil sige, at de er smittet, men ikke viser symptomer på sygdommen. Så hvis man har en frisk hund, som virker sund og rask, men har hyppig diarre og eventuelt let vægttab, så er det en god ide, at få den undersøgt for Giardia.

Smitte, forebyggelse og behandling
Når parasitten forlader hunden via afføringen, så ligger den beskyttet i en cyste, indtil den smitter den næste hund. Det betyder desværre, at den kan ligge i hundens miljø i flere måneder, og alt der har været i kontakt med afføringen kan føre smitten videre. Derfor kan man opleve, at hunde, som er behandlet, bliver smittet igen kort tid efter. Det er derfor vigtigt at have en god hygiejne og være forebyggende.

Forebyggelsen sker blandt andet ved at forhindre hunden i at drikke fra vandpytter og andre udendørs kilder. Sørg altid for rent frisk vand. Fjern altid hundens afføring og husk selv at holde en god hygiejne. Smittede hunde bør vaskes for at fjerne eventuelle cyster, som kan sidde i pelsen.

Hunde, katte og mennesker har hver deres Giardia parasit, så som udgangspunkt kan vi ikke smitte hinanden. Dog er der påvist enkelte tilfælde af hunde, som har været smittet med den menneskelige variant af Giardia. Derfor er sygdommen beskrevet som en zoonose (kan smitte fra dyr til mennesker), fordi man teoretisk set kan blive smittet fra hunde, som har menneskets udgave af. Men det anses som værende sjældent forekommende.

Din dyrlæge kan nemt stille diagnosen ved hjælp af en afføringsprøve, og selve behandlingen er typisk receptpligtigt medicin, i form af piller. Mange af de almindelige ormekure kan ikke fjerne parasitter, så husk at det ikke er nok, at hunden lige har fået en ormekur.

​Følg os på facebook

​På vores facebookside kan du holde dig opdateret med åbningstider, tilbud, billeder, andre nyheder fra klinikken.

Har du spørgsmål?

Du er meget velkommen til at sende os en mail​

post@nordredyrehospital.dk

Firma

Nordre Dyrehospital ApS

CVR: 33777167​

Adresse​

​Lægårdsvej 2P

8520 Lystrup

Kontakt

Telefon: 86 22 19 51 

E-mail: post@nordredyrehospital.dk