FODRING AF HUNDE

DYRLÆGE PÅ NORDRE DYREHOSPITAL, RUBEN SØRENSEN, KOMMER MED GODE RÅD TIL HENSIGTSMÆSSIG FODRING AF HUNDEKære Dyrlæger,

Jeg har en Rottweiler på lidt over 1 år, som jeg nu er begyndt at give voksenfoder. Mit spørgsmål er, hvor tit jeg skal give ham mad? Man hører nogle sige, hunde kun skal have mad en gang dagligt, mens andre siger, at de skal fodres flere gange dagligt, og en til hundetræning snakkede noget om mavedrejning? Hvor meget betyder det? Og finder min Rottweiler ikke selv ud af det – det gjorde min gamle hund?

Venlig hilsen Flemming G

Kære Flemming.

Man kan fodre sin hund på mange forskellige måder, og der er ikke kun en rigtig måde at gøre det på. Der er ikke noget forkert i at give sin hund mad en gang om dagen, men der kan for visse racer være ulemper ved det. Nogle hunde vil kun spise på et bestemt tidspunkt, og dem kan man ikke få til at spise flere gange om dagen. Andre hunde spiser små portioner flere gange om dagen og styrer det fint uden at spise for meget.

Ser man på ulvene, så er de fra naturens side vant til at få et stort måltid mad, og så går de ofte længe, inden de spiser igen. Men visse af vores tamhunde i dag er forslugne, og de spiser for hurtigt og for meget. Her er det vigtigt at afmåle dagens foderportion (da de ellers bliver for tykke) og fordele maden hen over dagen.

Med hensyn til mavedrejning så er det en af de frygtede akutte sygdomme, man kan se hos netop Rottweilere. Det er en akut opstående tilstand, som kræver dyrlægehjælp hurtigt. Sygdommen ses stort set kun hos de store hunderacer, specielt hos Rottweiler, Collie, Konge Puddel, Irsk Setter, Irsk Ulvehund, Weimaraner, Sankt Bernhardshund, Newfoundlænder og Grand Danois.

Man har ikke kunnet påvise en enkelt specifik årsag til sygdommens opståen, men der findes en række risikofaktorer. Risikoen stiger blandt andet ved øget alder, hurtig spisning, fodring kun en gang dagligt, en hævet madskål og så hvis en af de nærmeste »familiemedlemmer« har haft sygdommen (kuldsøskende, faderen, moderen).

Tilstanden skyldes en rotation af mavesækken omkring sin egen akse. Det betyder, at mavesækken bliver afsnøret i begge ender, så maveindhold og gas hverken kan komme op eller ned. Desuden sker der en påvirkning af blodbanen, da denne også bliver afsnøret. Symptomerne opstår typisk et par timer efter hunden har spist en stor portion mad. Den har opkastningssymptomer, men der kommer ikke noget op, den bliver udspilet i bugen, puster, bliver dårligt og får hjertebanken.

Hunde kan fodres på mange forskellige måder, og der er ikke kun een måde at gøre det på. Foto: Colourbox

 

Behandlingen består af to vigtige faser. Den første er den akutte chokbehandling af hunden, og den efterfølgende fase er operation, hvor mavesækken drejes tilbage på plads. Under operationen syes mavesækken fast til den indvendige bugvæg, for at sygdommen ikke skal opstå igen.

Denne sygdom ser vi heldigvis sjældent, men den forekommer, og vi ser et par stykker hvert år, så den er vigtig at forebygge. Så når man har en Rottweiler, så vil jeg bestemt fodre den flere gange om dagen med nogle mindre portioner, udelukkende for at minimere risikoen for en mavedrejning.


Med venlig hilsen

Dyrlæge Ruben Suntum Sørensen, Nordre Dyrehospital​

​Følg os på facebook

​På vores facebookside kan du holde dig opdateret med åbningstider, tilbud, billeder, andre nyheder fra klinikken.

Har du spørgsmål?

Du er meget velkommen til at sende os en mail​

post@nordredyrehospital.dk

Nordre Dyrehospital ApS

Lægårdsvej 2P

8520 Lystrup

Firma

Nordre Dyrehospital ApS

CVR: 33777167​

Adresse​

​Lægårdsvej 2P

8520 Lystrup

Kontakt

Telefon: 86 22 19 51 

E-mail: post@nordredyrehospital.dk