FÅ ET GODT NYTÅR MED KÆLEDYR
DET ER DE FÆRRESTE KÆLEDYR, DER SYNES OM BRAGENE OG HYLENE NYTÅRSAFTEN. DYRLÆGE PÅ NORDRE DYREHOSPITAL, ANETTE MUNCH ANDERSEN, GIVER DYREEJERNE GODE RÅD TIL, HVORDAN DE BEDST AFHJÆLPER SITUATIONEN.
Kære Brevkasse,
Vi har fået hund i sommer og er lidt bekymrede for, hvordan den vil reagere nytårsaften. Har I nogle generelle råd, vi kan følge?
Med venlig hilsen den bekymrede hundeejer.
Kære hundeejer,
Når det buldrer og brager omkring nytår, er der mange dyr, der føler sig utrygge og angste. Når dyr er bange, kan det vise sig på forskellige måder: de vil prøve at gemme sig eller flygte, ryster, hyler, savler, har ufrivillig urinering eller afføring. Nogle vil søge kontakt til deres ejer.
Denne ændrede adfærd er for en dyreejer ikke rar at være vidne til, da det jo er tydeligt tegn på, at dyret ikke er trygt og ikke har det godt i den situation, det befinder sig i. Derfor skal vi som ejere sørge for at afhjælpe situationen - så kæledyret ikke tror, at »himlen falder ned«.
Der er stor forskel på, hvor påvirkede hunde bliver af fyrværkeri. Det kan være alt fra en let uro selve nytårsaften til en markant angst, der ofte starter flere dage inden. Der findes derfor mange forskellige måder hvorpå, man kan hjælpe sin hund, afhængig af hvordan den reagerer.
Gode råd til hundeejere nytårsaften:
- Gå en god lang tur med hunden, inden det bliver mørkt, og fyrværkeriet starter
- Bliv hjemme ved hunden, så den ikke er ladt alene
- Bliver hunden bange, så tal til den i et normalt eller ligefrem opmuntrende tonefald, så den ikke fornemmer, at noget er galt
- Afled opmærksomheden med godbidder eller legetøj
- Ynk ikke hunden og tag den ikke op. Det kan forstærke dens angst, da den vil tolke det som om, du også er utryg ved situationen