CARIES HOS HUNDE

HUNDE HAR IKKE SAMME TENDENS TIL AT FÅ CARIES, SOM MENNESKER, MEN ENKELTE TILFÆLDE FOREKOMMER DOG. SCHÆFERHUNDE ER MEST UDSAT.Hej Brevkasse,

Jeg tænkte på, om hunde mon kan få huller i tænderne?
Venlig hilsen M.A.


Hej M.A.,

Den type af huller i tænderne, som mennesker ofte får, kaldes caries. Denne tilstand ser vi kun sjældent hos hundene, og det er der forskellige grunde til.

For det første er de bakterier, som vores hunde har i munden forskellige fra vores, og de virker ikke til at skabe den samme syre, som forårsager huller hos mennesker. For det andet spiser vores hunde ikke den samme sukker- og syreholdige mad, som vi gør. Derudover har deres tænder ikke tyggeflader som vores, de er mere kegleformet, og de lever ikke så længe som os, hvilket ikke giver bakterierne den samme tid til at skabe caries i tænderne.

På trods af de nævnte forhold ser vi dog alligevel enkelte tilfælde af caries hos hundene. Ofte på de bagerste kindtænder i overmunden, som har en tyggeflade. Derudover ses det også bag på fortænderne i overmunden, men det kan forekomme på alle tænderne. Den race, der er mest udsat, er Schæferhunden, man ved dog ikke hvorfor, men alle hunderacer kan få caries.
Caries ses som et mørkebrunt til sort misfarvet område på tanden. Dog kan slidte tænder hos ældre hunde også bliver misfarvet og minde om caries. Dyrlægen kan kende forskel på disse to tilstande ved at mærke på tanden med et specielt instrument, det kan dog kræve bedøvelse, hvis det sidder på de bagerste kindtænder. Behandlingen af en tand med caries ligner den behandling, vi selv får ved tandlægen. Det afhænger dog af, hvor slemt tanden er angrebet og kan betyde alt fra en mindre fyldning til rodbehandling eller udtræk af tanden.

Med venlig hilsen

Dyrlæge Ruben Sørensen, Nordre Dyrehospital

​Følg os på facebook

​På vores facebookside kan du holde dig opdateret med åbningstider, tilbud, billeder, andre nyheder fra klinikken.

Har du spørgsmål?

Du er meget velkommen til at sende os en mail​

post@nordredyrehospital.dk

Firma

Nordre Dyrehospital ApS

CVR: 33777167​

Adresse​

​Lægårdsvej 2P

8520 Lystrup

Kontakt

Telefon: 86 22 19 51 

E-mail: post@nordredyrehospital.dk