BIDSÅR HOS KATTE

AFMÆRKNING AF TERRITORIER ENDER OFTE I SLAGSMÅL MELLEM KATTE, OG BIDMÆRKER SES SÅLEDES IKKE SJÆLDENT HOS DE BLØDE FIRBENEDE. DYRLÆGE PÅ NORDRE DYREHOSPITAL I LYSTRUP, ANETTE MUNCH ANDERSEN, KOMMER MED...


De fleste katteejere har sikkert oplevet, at katten kommer ind efter en tur i det fri med krads og bid mærker. Det er ofte resultatet efter et katteslagsmål. Katte er territoriale dyr, og derfor vil de forsøge at indtage så mange haver som muligt. Og da der ofte er mange katte i et nabolag, kan der godt være rift om pladserne.


Et bidsår kan, når det er friskt, se meget fredeligt ud – en lille rift i huden som hurtigt holder op med at bløde. Det er bare sjældent tilfældet, at det ender her. Katte har mange aggressive bakterier i mundhulen og på kløerne. Når disse bakterier kommer ind i huden, vil de formere sig. De trives godt uden ilt under huden og vil derved skabe bylder i huden. Det vil starte som en hævelse i huden på bidstedet, og når bylden er blevet tilstrækkelig stor, vil den briste, og der vil flyde pus fra stedet.


Mange mennesker er af den opfattelse, at når katten slikker i såret, holder den selv såret rent. Det, der ofte sker i stedet, er, at katten modarbejder helingen, dels ved at tilføre bakterier fra mundhulen, dels ved at forstyrre ophelingen ved ikke at give såret ro.
Hvis en byld får lov at sidde tilstrækkelig længe uden at blive behandlet, vil det ofte medføre små kanaler med puds i huden, også kaldet fisteldannelse, samt områder med vævsdød. Dermed ender man desværre op med både at skulle sy og lægge dræn i ældre skader. Man kan derfor ofte spare mange penge ved at søge dyrlægehjælp tidligt i forløbet.

Afhjælp og minimer risiko

Men hvad kan man så selv gøre?
Sørg for øjeblikkeligt at rense såret i klorhexidin sårrens 0,2 procent. Dette svider ikke, modsat brintoverilte som godt kan virke vævsirriterende for katten. Det er vigtigt at holde øje med, om såret derefter forbliver ømt, om der kommer rødme eller hævelse, og om det eventuelt føles varmt. Er disse symptomer til stede, skal dyrlægen kontaktes – lad være at vente, det vil blive pinefyldt for katten.
Hvordan kan man minimere risikoen for bidsår? Hvis katten er neutraliseret, det vil sige steriliseret eller kastreret, vil risikoen minimeres betydeligt, da neutraliserede katte sjældent selv opsøger slagsmål. Men selv om man har taget den forholdsregel, kan man altid risikere, at katten bliver overfaldet af en anden kat. Vi går nu den lyse tid i møde, og det gør kattene mere aktive – specielt om natten. Kan man holde sin kat indendøre om natten, vil dette også sænke risikoen for, at den involveres i et slagsmål.

Så hold øje med din kat og læg mærke til, om der er halthed, tegn på ømhed eller hævelser i huden.​

​Følg os på facebook

​På vores facebookside kan du holde dig opdateret med åbningstider, tilbud, billeder, andre nyheder fra klinikken.

Har du spørgsmål?

Du er meget velkommen til at sende os en mail​

post@nordredyrehospital.dk

Nordre Dyrehospital ApS

Lægårdsvej 2P

8520 Lystrup

Firma

Nordre Dyrehospital ApS

CVR: 33777167​

Adresse​

​Lægårdsvej 2P

8520 Lystrup

Kontakt

Telefon: 86 22 19 51 

E-mail: post@nordredyrehospital.dk