AIDS HOS KATTE

AIDS KAN OGSÅ RAMME KATTE. HOS KATTE KALDES VIRUS FIV, DEN SMITTER IKKE MENNESKER, MEN KAN SMITTE ANDRE KATTE. DYRLÆGE RUBEN SØRENSEN LISTER SYMPTOMER OG FORBEHOLD VED SYGDOMMEN.


Vores Kæledyr: Katte kan blive smittet med et virus, der ligner menneskets HIV-virus, som forårsager sygdommen AIDS. Kattens virus kaldes FIV og står for »Feline Immunodeficiency Virus«.

Kattens FIV virus kan IKKE smitte til mennesker og omvendt, det er kun katte, der kan smitte katte. Virus smitter kun ved direkte kontakt mellem blod, spyt eller sæd, og det er som oftest i forbindelse med bidsår, at smitten forekommer. FIV virus kan, som hos mennesker, »gemme« sig i kroppen i mange år uden at forårsage sygdom. Men en FIV smittet kat som endnu ikke er syg, kan stadig smitte andre katte.

FIV opdages først af ejeren, når den smittede kat viser sygdomstegn. Det er typisk de lidt ældre katte, hvor sygdommen først påvises. Deres symptomer er ofte lidt uspecifikke, og de begynder at mistrives. De er måske lidt nedstemte og har en lidt kedelig og uplejet pels. Der kan desuden være luftvejssymptomer, mundhuleinfektioner, diarre med mere. Symptomerne er ikke altid så tydelige, at man tænker, katten er syg. Diagnosen stilles dog let ved en blodprøve, som påviser virus i kroppen.

​AIDS kan også ramme katte. Foto: Kim Haugaard


Har man en kat med påvist virus i kroppen, er den konstant i risiko for at kunne smitte andre. Det betyder, at den bør holdes fra at løbe frit omkring og skal isoleres fra andres katte. Det kan være et stort problem for mange katte. Det største problem er selvfølgelig de udekatte, der trives bedst udendørs (hvilket de fleste gør), og som vil få problemer ved at skulle holdes i snor, løbegård eller værste konsekvens; holdes inde resten af livet.

Hvis katten ikke er syg af sygdommen kan den fint leve og have det godt, men på grund af den indskrænkede frihed vil det for mange katte desværre være et liv, som ikke er stimulerende og værdigt længere.

​Følg os på facebook

​På vores facebookside kan du holde dig opdateret med åbningstider, tilbud, billeder, andre nyheder fra klinikken.

Har du spørgsmål?

Du er meget velkommen til at sende os en mail​

post@nordredyrehospital.dk

Firma

Nordre Dyrehospital ApS

CVR: 33777167​

Adresse​

​Lægårdsvej 2P

8520 Lystrup

Kontakt

Telefon: 86 22 19 51 

E-mail: post@nordredyrehospital.dk